E5 – LABORATORIJ ZA ODPRTE SISTEME IN MREŽE

 • O Laboratoriju

  Laboratorij za odprte sisteme in mreže

  Laboratorij za odprte sisteme in mreže je bil ustanovljen leta 1992. Aktivnosti laboratorija so usmerjene v raziskave in razvoj informacijske varnosti, omrežij naslednje generacije, telekomunikacijskih tehnologij, komponent in integriranih sistemov ter storitev in aplikacij informacijske družbe. Laboratorij izvaja raziskovalni program “Tehnologije interneta prihodnosti: koncepti, arhitekture, storitve in družbeno-ekonomski vidiki”. Raziskave potekajo še pri mednarodnih projektih iz programov Obzorje 2020, DG Justice in CEF ter pri enem nacionalnem projektu.

 • Kibernetska varnost

  Informacijska varnost, zasebnost in kibernetski kriminal

  Rezultati naših raziskav na področju informacijske varnosti, zaščite zasebnosti in boja proti kibernetskemu kriminalu obsegajo gradnike za kriptografske algoritme, algoritme za upravljanje zaupanja, varnostne mehanizme na podlagi konteksta, protokole nadzora dostopa, metode za overjanje in avtorizacijo uporabnikov, modele za ocenjevanje kibernetske varnosti, metode za zaščito kritične infrastrukture in infrastrukture za varne čezmejne storitve.

  Večino aktivnosti izvajamo v okviru projektov EU, kot so DEFENDER, CONCORDIA, COMPACT, eSENS, STORK 2.0, SI-PASS, eID4U, DIADEM, FAIN, DAIDALOS, ICE-CAR in ICE-TEL.

  Preberi več

 • Omrežje naslednje generacije

  Omrežje naslednje generacije

  Drugo področje raziskav so koncepti, arhitekture in storitve omrežij naslednje generacije. Med rezultate na tem področju štejemo scenarije prihodnjega razvoja interneta, pametna omrežja, infrastrukturo za organizacije za reševanje in zaščito, dinamični model napovedovanja porabe energije, storitve za upravljanje porabe energije in platforme za sodelovanje.

  Aktivnosti so bile del projektov EU, kot so Flex4Grid, EIFFEL, ALIPRO, BReATH, DAIDALOS in NICE.

  Preberi več

 • E-izobraževanje

  Tehnološko podprto učenje

  E-izobraževalne tehnologije so že vrsto let eno od glavnih področij naših raziskav in razvoja. Rezultati na tem področju obsegajo platforme za izmenjavo učnega gradiva, pametne prostore za učenje, resne igre (npr. za usposabljanje na področju digitalne forenzike) in platforme za usposabljanje v oblaku.

  Mnoge raziskovalne dejavnosti so bile izvedene v projektih, ki jih financira EU, na primer EMPLOYID, iCamp, Elena, PROLEARN, UNIVERSAL, e4VET, SELPRAF, MERLAB, ICOPER in OpenScout.

  Preberi več

 • 30-letnica prve internetne povezave v Sloveniji

  30-letnica prve internetne povezave v Sloveniji

  Institut “Jožef Stefan” in Združenje za računalniške komunikacije – Internet Society Slovenija vabita na on-line dogodek: 30-letnica prve internetne povezave v Sloveniji. PROGRAM DOGODKA: Uvodni pozdrav Prof. Borka Jerman Blažič, IJS Pozdrav v imenu Internet Society Nick Hyrka, Regional Community Manager – Europe for the Internet Society Slovenski internet in šola na daljavo v času epidemije […] Preberi več
 • Evropski Festival Znanosti

  Evropski Festival Znanosti

  Infrastrukturni center Laboratorija za odprte sisteme in mreže je podprl izvedbo prvega Evropskega festivala znanosti, ki ga je organizirala Slovenska znanstvena fundacija. Festival je eden izmed dogodkov, ki so se organizirali v okviru slovenskega predsedovanja Svetu Evropske Unije. Festivalu smo zagotovili tako fizično kot virtualno domovanje. Preberi več
 • 15. konferenca slovenskih elektroenergetikov CIGRE CIRED

  15. konferenca slovenskih elektroenergetikov CIGRE CIRED

  Dušan Gabrijelčič in Živa Stepančič sta predstavila prispevek z naslovom “Projekt UPORABLJAJ PAMETNO” (soavtorji: Anton Kos, Maja Ivančič, Kristijan Koželj, Leon Maruša, Miran Rošer, Andrej Krpič, Arso Savanović, Boštjan Turinek, Miha Smolnikar, in Gordana Stojnšek Žnidarec) na 15. konferenci slovenskih energetikov CIGRE CIRED v Laškem, 19. – 21. oktober 2021. Prispevek povzame dosedanje rezultate industrijskega […] Preberi več

demo

Laboratorij za odprte sisteme in mreže

 • Jamova cesta 39, 1000, Ljubljana
 • + 386 (0)1 477 3900
 • info@e5.ijs.si